Gå direkt till innehåll.
Logotyp HKR
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
In English
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
  • Logga in
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
Lärande, utveckling och undervisning II – yrkes,ämnes- och forskningsperspektiv
Utbildning
Forskning
Samverkan
Om oss
Lärande, utveckling och undervisning II – yrkes,ämnes- och forskningsperspektiv
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
In English
Kursplan
Litteraturlista
Kontakt
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
In English
Logotyp HKR
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
Mer innehåll
  1. HKR
  2. Lärande, utveckling och undervisning II –...
  3. Kursplan
  1. HKR
  2. Lärande, utveckling och...
  3. Kursplan

Lärande, utveckling och undervisning II – yrkes,ämnes- och forskningsperspektiv
30 hp

Kurskod: GT600L

Beslut: Fastställd av Utbildningsnämnden för lärande och miljö 2014-01-17. Giltig från och med 2014-01-20. Nedlagd 2024-11-04. Ersätts av: GT601L - Lärande, utveckling och undervisning II – yrkes, ämnes- och forskningsperspektiv.

Nivå: Grundnivå

Utbildningsområden: Undervisningsområdet 25%, Humanistiska området 50%, Naturvetenskapliga området 20%, Samhällsvetenskapliga området 5%

Huvudområde: Ej huvudområde.

VFU-andel: -

Engelsk titel: Learning, development and teaching II: perspectives on profession, subjects and research

Diarienummer: U2014-242-120

Allmänna uppgifter

Kursen ingår i grundlärarutbildning med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, termin 6. I kursen ingår 7,5 hp svenska, 7,5 hp utbildningsvetenskaplig kärna (UVK) och 15 hp självständigt arbete. Det självständiga arbetet genomförs inom ett av de ämnen som ingår i studentens ämnes- och ämnesdidaktiska studier.

Fördjupningsnivå

G2F Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Förkunskaps- och behörighetskrav


Grundläggande behörighet samt pågående grundlärarutbildning med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans åk 1-3 med minst 120 hp godkända inom denna eller motsvarande.

Syfte

Kursen syftar till att ge fortsatta och fördjupade ämnesteoretiska och ämnesdidaktiska kunskaper inom ämnet svenska. Vidare avses att fördjupa kunskaperna i bedömning och betygsättning liksom i fråga om vetenskapsteori och vetenskaplig metod. Centralt i kursen är att förtydliga, definiera och medvetandegöra begreppet vetenskapligt förhållningssätt i ett utbildningsvetenskapligt sammanhang. Syftet är också att fördjupa det vetenskapliga förhållningssättet genom att framställa en genomgripande kunskapsöversikt/forskningsplan inom det utbildningsvetenskapliga forskningsfältet med fokus på ett av de ämnen som ingår i studentens ämnes- och ämnesdidaktiska studier.

Innehåll

I kursen analyseras och diskuteras svenskämnet och dess roll i ett flerspråkigt och mångkulturellt samhälle. Särskilt uppmärksammas hur barn och elever lär sig andraspråk samt hur två- och flerspråkighet påverkar lärandet. Vidare analyseras språk, språkutveckling och lärande i förhållande till elevers skilda förutsättningar och möjligheter. I anslutning uppmärksammas hur kunskaper om språkets form och struktur (grammatik) kan främja en funktionell språkutveckling.

I kursen diskuteras också pedagogers arbete för att utveckla alla elevers kommunikativa förmågor mot bakgrund av literacybegreppet och didaktiska frågor relaterade till ett vidgat textbegrepp. Vidare utvecklas diskussionen rörande genrepedagogikens möjligheter och pedagogens arbete för att främja alla elevers tal-, skriv- och lässtrategier (och lärandestrategier). Kursen innebär också en fördjupad inblick i hur digitala medier och barns medievärldar används i undervisningen. Särskilt diskuteras och analyseras hur digitala medier, i samspel med estetiska lärprocesser, kan utnyttjas som pedagogiska redskap i undervisningen.

Kopplat till den utbildningsvetenskapliga kärnan (UVK) diskuteras och problematiseras bedömning av elevers lärande utifrån forskning och beprövad erfarenhet. Uppmärksamhet riktas mot hur bedömning kan användas för att stödja och främja alla elevers utveckling. Vidare behandlas vad det innebär att ha ett vetenskapligt förhållningssätt, både generellt som människa i vardagen och i samhället, men också specifikt som forskare och lärare i skolan. Inom denna del av kursen studeras den vetenskapliga kunskapsbildningens grunder och hur och varför denna bör omsättas i undervisningens praktik. Det ingår också att utifrån olika vetenskapsfilosofiska traditioners begrepp studera kunskapssökandets olika områden och problem.

Det självständiga fördjupningsarbetet inleds med att övergripande ringa in och definiera det utbildningsvetenskapliga forskningsfältet med avseende på empiriskt etablerade forskningsområden, vetenskapliga genrer samt metod- och teoridiskussioner. Därefter följer fördjupade studier i ett specifikt och väl avgränsat område/fält inom det utbildningsvetenskapliga området med fokus på ett av ämnena inom studentens ämnes- och ämnesdidaktiska studier. Mot bakgrund av detta formuleras en genomgripande kunskapsöversikt/forskningsplan.

Lärandemål

Efter genomgången kurs ska studenten

  • i ett flerspråkigt och mångkulturellt perspektiv kunna analysera, diskutera och problematisera didaktiska valmöjligheter inom ämnet svenska (1)
  • kunna beskriva och diskutera barns/elevers möten med texter och literacyerfarenheter i ett flerspråkighetsperspektiv (2)
  • kritiskt kunna diskutera och reflektera över skilda perspektiv på läs- och skrivutveckling utifrån en strävan att främja alla barns språkliga och kommunikativa utveckling (3)
  • kunna beskriva och diskutera hur digitala medier och estetiska lärprocesser påverkar och kan främja undervisning och lärande (4)
  • medvetet och kritiskt kunna diskutera och förhålla sig till olika former för bedömning som redskap för främjande av alla elevers lärande (5)
  • kunna översiktligt beskriva och diskutera innehållet i avgörande vetenskapsfilosofiska och vetenskapsteoretiska traditioner inom det utbildningsvetenskapliga området (6)
  • på kritiska grunder och med referens till vetenskapsfilosofiska och vetenskapsteoretiska begrepp kunna argumentera för innehållet i ett vetenskapligt förhållningssätt (7)
  • på kritiska grunder kunna argumentera för betydelsen av ett vetenskapligt förhållningssätt på en samhällelig nivå och på en skol- och undervisningsnivå (8)
  • kunna översiktligt sammanfatta och beskriva det utbildningsvetenskapliga forskningsfältet med avseende på dess empiriska forskning och metodiska och teoretiska diskussion (9)
  • kunna kritiskt analysera och problematisera det metodiska, teoretiska och empiriska innehållet i det specifika forskningsfält som studenten valt (10)
  • kunna självständigt avgränsa och formulera en genomförbar forskningsuppgift inom det utbildningsvetenskapliga fältet med fokus på ett av ämnena inom studentens ämnes- och ämnesdidaktiska studier (11)
  • kunna tillämpa ett vetenskapligt förhållningssätt där kritik, argument, synteser och en systematik utgör en avgörande del av den muntliga och skriftliga framställningen (12).

Genomförande

I kursen ingår arbetsformer som föreläsningar, litteraturseminarier och övningar/gruppövningar och workshops. Studenten planerar och genomför ett självständigt arbete i form av en kunskapsöversikt/forskningsplan som kan ligga till grund för kommande examensarbete.

Examination – prov och former

Delprov 1 (7,5 hp) Medier och mångkulturella perspektiv på lärande.
Svenskämnet relaterat till medier och mångkulturella perspektiv på lärande. Individuell skriftlig tentamen. Lärandemål 1-4 examineras varav 7,5 hp utgörs av svenska.

Delprov 2 (2,5 hp) Bedömning av barns och elevers lärande.
Individuell skriftlig examination. Lärandemål 5 examineras varav 2,5 hp utgörs av UVK.

Delprov 3 (5 hp) Vetenskapligt förhållningssätt – som idé och praktik.
Delprovet examineras genom en seminarieverksamhet omfattande tre examinerande seminarier inför vilka studenterna förbereder genom inlämning av korta texter som i studentgrupper bearbetas före seminarierna och resulterar i ett antal frågor som lyfts och diskuteras vid seminarierna. Lärandemål 6-8 examineras varav 5 hp utgörs av UVK

Delprov 4 (15 hp) Självständigt arbete.
Delprovet examineras genom tre seminarier och ett självständigt skriftligt arbete i form av en kunskapsöversikt/forskningsplan. Vid seminarierna sker presentation av det egna arbetet men också diskussion och opposition av andra gruppers arbeten. Lärandemål 9-12 examineras och utgörs av ämnes- och ämnesdidaktiska studier i det av studenten valda ämnet.

Betygsgraderna Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG) tillämpas. För betyget Godkänd på hela kursen krävs minst betyget Godkänd på samtliga delprov. För betyget Väl godkänd krävs därutöver betyget Väl godkänd på delprov tillsammans omfattande minst 22,5 hp.

Högskolans regler för examination finns att läsa på www.hkr.se/student.

Kursutvärdering

Kursutvärdering sker i enlighet med av Högskolan utfärdade riktlinjer.

Beslut

Fastställd av Utbildningsnämnden för lärande och miljö 2014-01-17. Giltig från och med 2014-01-20. Nedlagd 2024-11-04. Ersätts av: GT601L - Lärande, utveckling och undervisning II – yrkes, ämnes- och forskningsperspektiv.

Revideringar

Övergångsbestämmelser

Student antagen enligt denna kursplan äger rätt att examineras enligt densamma ett (1) år efter att kursplanen upphört att gälla, dvs. ersatts av en ny eller blivit nedlagd. Därefter examineras studenten i enlighet med vid examinationstillfället gällande kursplan. För student som inte har fullföljt kurs med godkänt resultat ett år efter att dess kursplan upphört att gälla kan inom ytterligare två år, efter prövning av examinator, ges möjlighet till förnyade examinationstillfällen i enlighet med sagda kursplan

Litteratur

Litteraturlistan kan komma att revideras fram till 8 veckor före kursstart.

Kurslitteratur finns i viss omfattning att låna eller ladda ner på biblioteket. Talböcker för studenter med läsnedsättning finns sök- och nedladdningsbara i Legimus.

  • Aktuella styrdokument. http://www.skolverket.se

  • Carlsson, Ulla (2010), Barn och unga i den digitala mediekulturen. Göteborgs universitet: Nordicom (155 s). http://www.nordicom.gu.se/common/publ_pdf/Barn_unga%202010.pdf

  • Evans, Janet (2005), Literacy moves on: Popular culture, new technologies and critical literacy in the elementary classroom. Portsmouth, NH: Heinemann (207 s).

  • Harrison, C & Howard, S (2012), Bedömning för lärande i årskurs F-5. Stockholm: Stockholms universitets förlag (54 s).

  • Hedman, Christina, Morgan, Eva, Salameh, Eva-Kristina m fl. (2012), Flerspråkighet i skolan: Språklig utveckling och undervisning. Stockholm: Natur och kultur (265 s).

  • Josefsson, Gunlög (2009), Svensk universitetsgrammatik för nybörjare. 2 upplagan. Lund: Studentlitteratur (252 s).

  • Josefsson, Gunlög (2009), Svensk universitetsgrammatik för nybörjare. Övningar med facit och kommentarer. 2 upplagan. Lund: Studentlitteratur (205 s).

  • Jönsson, Karin (2007), Litteraturarbetets möjligheter: En studie av barns läsning i årskurs F-3. Malmö: Lärarutbildningen, Malmö högskola (265 s).

  • Jönsson, Anders (2011), Lärande bedömning. 2 upplagan. Malmö: Gleerup (180 s).

  • Langer, Judith (2005), Litterära föreställningsvärldar: Litteraturundervisning och litterär förståelse. Göteborg: Daidalos (184 s).

  • Löfving, C. (2012), Digitala verktyg och sociala medier i undervisningen: Så skapar vi en relevant skola utifrån Lgr 11. Stockholm: Liber (191 s).

  • Persson, Johannes & Sahlin, Nils-Erik (2013), Vetenskapsteori för sanningssökare. Fri Tanke Förlag http://portal.research.lu.se/ws/files/5823130/8085332.pdf

  • Slemmen Wille, T (2013), Bedömning och lärande i klassrummet. Malmö: Gleerups förlag

  • Sträng, Monica H. (red.) (2005), Samspel för lärande: Didaktiskt redskap för professionella lärare. Lund: Studentlitteratur (229 s).

  • Wedin, Åsa & Hedman, Christina (2013), Flerspråkighet, litteracitet och multimodalitet. Lund: Studentlitteratur (234 s).

Vetenskapliga artiklar om ca 300 sidor tillkommer. Till det självständiga arbetet välj litteratur i samråd med handledare/examinator, ca 1200-1500 sidor.

Kortadress: www.hkr.se/kgt600l

Dela

  • Länk, dela på e-post (öppnas i mail-program)
  • Länk, dela på LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Länk, dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)
Dela

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
 
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025
  • LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Youtube (öppnas i nytt fönster)
  • Instagram (öppnas i nytt fönster)
  • Facebook (öppnas i nytt fönster)
Följ oss

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025